emiliefg May 5, 2020
Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Hvordan lærer jeg best? Dette er et spørsmål jeg personlig alltid kommer over i studie- og eksamenssammenheng. En evig jakt etter den perfekte studieteknikken som gjør at jeg alltid har en fast veibeskrivelse mot det målet jeg har satt meg. Ofte er det slik at vi mennesker tilegner oss kunnskap på en måte som ikke er like effektiv og vi glemmer fort. Ifølge en forskningsrapport fra Harvard University of Psychology fra 2015 viser at studenter som bruker flere timer med kun lesing vil kunne forvente seg å ikke huske en brøkdel av det de har lest.

Bilde hentet fra eigersund.kommune.no

Alle lærer forskjellig

I studiesammenheng sitter vi studenter dag inn og dag ut å leser oss opp enten det er til eksamen eller forberedelse til forelesning osv. Vi prøver så godt vi kan å memorere det vi tar innover oss samtidig som vi skulle ønske vi var klisterhjerner. Når det er sagt så er alle mennesker helt forskjellig, noe som gjør at vi også lærer forskjellig. Noen tilegner seg kunnskap raskere enn andre, mens andre trenger mer tid. Selv går jeg under den sistnevnte kategorien. Jeg har vært irritert for at jeg ikke alltid tar ting så raskt som andre og jeg har følt på det å henge etter, men med årene har jeg begynt å se det positive i dette. Når jeg først går inn for å lære meg noe så vil jeg gjerne vite ALT som også henger sammen med dette. Jeg går med andre ord grundig til verks og i dybden. Jeg vil gjerne vite hva, hvorfor og hvordan. På denne måten sitter jeg med kunnskap jeg heller aldri vil glemme fordi jeg har brukt mye tid og energi på grundig læring, kontra det å lære på overflaten. 

Hvordan lærer jeg best?

I dag er jeg 27 år og er snart ferdig med mitt andre år på Høyskolen Kristiania hvor jeg tar en Bachelor i HR og personalledelse. Jeg startet på dette studiet fordi jeg liker å jobbe med mennesker, fokus på rettferdighet og viktigheten av et godt arbeidsmiljø. Det å fordype seg i noe man virkelig brenner for har stor betydning for læringen og det har jeg virkelig fått kjenne på. Jeg elsker å lære nye ting samt tilegne meg kunnskap rundt områder jeg synes er interessante. Min mor sa til meg en gang: “man blir aldri utlært”. Dette utsagnet har festet seg i meg og det gjør at jeg i dag sitter med en svært positiv holdning til læring og ønsker å lære noe nytt hele tiden. 

Så hvordan lærer jeg egentlig best?

Personlig har jeg aldri vært noe lesehest. Det å sitte med nesa nedi pensumboka å lese i timesvis har jeg aldri lært noe av med mindre det er en spennende bok. I skolesammenheng lærer jeg best med  aktiv lytting, notering, tankekart osv. Når det er sagt så lærer jeg absolutt best i et helt stille rom med bare meg selv og min hjerne. Jeg blir ofte fanget i min egen boble i slike situasjoner og jeg kan i mange tilfeller få problemer med å komme meg ut av den da jeg kan glemme å ta pauser fordi jeg er inne i en god “flow”. På hjemmebane lærer jeg best ved lytting og observering. Eksempler på dette kan være film, serier, podcast osv. Hvis det dukker opp noe jeg ikke har hørt om før eller ønsker å lære meg, går jeg som regel alltid inn på Google for å søke. 

Som en avslutning på dette innlegget vil jeg konkludere med at alle mennesker lærer forskjellig, vi har alle nytte av hverandre og hverandres læring og vi må huske at vi aldri vil bli utlært. 

-Emilie Gunnerød

Kilder:
http://www.matnatprat.no/2015/04/21/hvordan-laerer-du-best-2/