Karoline March 13, 2019
Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Jeg er inneforstått med at denne bloggen skal inneholde markedsføring og spesielt da digital markedsføring. Men sannheten er at jeg har veldig lyst til å bruke den til mine hjertesaker også. Som dyr.

Jeg kom over et innlegg i Dagbladet nå, hvor en mann på Rena hadde fått besøk av 35 rådyr i hagen. Rådyrene klarer ikke klimaforandringene i den grad mennesker kan. Ei heller andre dyreraser. Man ser at isbjørnen sliter. Det er vondt å se naturen og verden endrer seg. Vi greier å tilpasse oss. Isbjørnen trenger is for å kunne jakte. Isen forsvinner og den forsvinner fort! Jeg vet at markedsføring er viktig, og digital markedsføring er interessant. Men hele verden er sammensatt. Det blir for vondt å takle og håndtere dyrenes fall selv om markedsføringen vil leve i beste velgående. Man kan ha fler interesser på en og samme tid.

Tilbake til rådyrene. Hvorfor er rådyrbestanden så stor? Er naturen i ubalanse pga uttak av rovdyr? Personlig er jeg ganske sikker på det. På vinterstid skytes det både ulver og gauper for fote. Gauper jaget opp i tre av løse jakthunder. Nå er jeg veldig sikker på at jegere er like forskjellig som mennesker flest, men at det er en hatkultur innenfor «bransjen» om man kan kalle det det, er jeg sikker på og inneforstått med.

Rådyrene sliter nå. Det er mye snø og lite mat. Dersom det kommer løshunder har de ikke sjans til å komme seg unna. Jeg anser ikke hunder som en del av naturen – som jeg gjør med rovdyr. De aller fleste dyr sliter nå, både på vinterstid og klimaendringene. Vi har for mye rådyr nå etter store uttak av ulv og gaupe. Blir det for mye rådyr skades skogen. Alt henger sammen.

Jeg snakket med to forskjellige jegere. Den ene fortalte at antall husdyr må ned og husdyrproduksjonen må ned. Det er jeg veldig enig i. Det er et skyhøyt antall dyr som ligger frossent på lager, antagelig blir de heller aldri spist. Han mente vi skulle skyte mer vilt og utrydde rovdyr slik at vi kunne spise dyr som hadde levd fritt hele livet. Den andre jegeren derimot, var også rådyr og harejeger. Hun mente derimot at det måtte skytes rådyr før det ble for mye. De ødelegger skogen, og skogen får ikke tid til å vokse dersom det blir for mye. Begge jegerne innehar stor kunnskap – de har bare forskjellige syn på ting.

Personlig er jeg midt i mellom. Vi må ned i antall husdyr og husdyrproduksjonen må ned.. Dette vil også avlaste klimaet veldig. Naturen nå er i ubalanse, og sette pga vi har valgt å forvalte naturen i Norge selv. Vi skal ha kontroll på alt, alt fra rovdyr til byttedyr. Ulven går med store klaver rundt halsen, hvor de stort sett jaktes med helikopter for å bedøve de for å sette på klaver for å kunne vite hvor de befinner seg.

Nå har jeg ingen problemer med å forstå at folk ikke liker rovdyr. De tar husdyr og ofte såpass mange at bonden blir økonomisk lidende. Det er ikke alltid man får kompensasjon for tapet – husdyrene må finnes innen en viss tid og SNO må bekrefte at det er rovdyr og hvilket av de det er. Det kan være bjørn, ulv, gaupe og jerv. Det kan være hunder. Rovdyrene tar ingen hensyn til om det er den beste søya, etter et etterlengtet søyelam av den favorittsøya. Opprinnelig klarer sauen seg godt mot rovdyr – før menneskets innblanding. Nå er norsk kvitsau en lat, forvirret og tung sau – langt utenfor hvordan den egentlig var. Den er laget for å gi mest mulig ull og kjøtt.

Jeg får vondt og jeg blir redd for dyrene våre. Tar vi for mye plass? Vi har ihvertfall et altfor høyt utslipp og dyrene greier ikke å holde følge.

Kilder: Alt dette er skrevet for hånd, uten hjelp av artikler. Dette er informasjon jeg besitter selv.